Jedan bitcoin prije deset godina je vrijedio 1 dolar, danas je probio granicu od 50 tisuća dolara!

Odlučujući trenutak nevjerojatnog skoka vrijednosti bitcoina ove godine dogodio se kad je drugi najbogatiji čovjek na svijetu i beskrajno utjecajni Elon Musk objavio da Tesla kupuje bitcoina u protuvrijednosti od 1,5 milijardi dolara.

Kriptovaluta bitcoin dosegla je danas rekordnu vrijednost probivši po prvi put granicu od 50 tisuća dolara za jedan bitcoin. Valuti koju je stvorio nepoznati autor i koju generiraju računala, samo je ove godine vrijednost porasla za 72 posto.

Odlučujući trenutak nevjerojatnog skoka vrijednosti bitcoina ove godine dogodio se kad je drugi najbogatiji čovjek na svijetu i beskrajno utjecajni Elon Musk objavio da Tesla kupuje bitcoina u protuvrijednosti od 1,5 milijardi dolara i da će bitcoin biti prihvaćen kao sredstvo plaćanja Teslinih automobila.

Zagovaratelji bitcoina ga opisuju kao digitalnu verziju zlata, što možda i može biti točno, ali činjenica je da vrijednost zlata ni izbliza ne varira tako naglo i tako skokovito kao što je to slučaj s bitcoinom. Jedan bitcoin vrijedio je jedan dolar prije točno deset godina. Krajem studenog 2013. već je bio na 1200 dolara da bi u travnju 2014. u jednom trenutku pao na 350 dolara. Od tog doba gotovo čitavo vrijeme stabilno raste do 17. prosinca 2017. kad dostiže vrijednost od gotovo 20 tisuća dolara. Samo 5 dana kasnije 1 bitcoin je vrijedio 13.800 dolara. Godinu dana kasnije, 7. prosinca vrijednost mu je pala na 3.300 dolara….Drugim riječima, kao što regulatori upozoravaju na rizičnost ulaganja u bitcoin s obzirom na njegove nagle i nepredvidive, a možda i manipulirane skokovite promjene vrijednosti, trgovanje bitcoinom vas može preko noći učiniti bogatašem.