Bitcoin bi mogao uroniti 90% u ‘zimu’ koja traje godinama nakon još jednog vala, upozorava osnivač kripto burze

  • Bitcoin bi mogao porasti na 300.000 dolara, ali mjehurić će vjerojatno dramatično iskočiti, rekao je Bobby Lee.
  • Osnivač burze BTCC rekao je da bi cijena bitcoina mogla pasti čak 90% od svog vrhunca.
  • Bitcoin je porastao oko 800% u godinu dana na otprilike 58.000 dolara u najnovijem ciklusu “bull” tržišta.

Cijena bitcoina mogla bi porasti čak i do 300.000 dolara na najnovijem skupu na “bull” tržištu, ali bi tada mogla uroniti 90 posto u “zimske” trajne godine, upozorio je osnivač burze kriptovaluta BTCC.

Bobby Lee je u ponedjeljak za CNBC-ov “Squawk Box Asia” izjavio da je 2021. “bull” tržište za bitcoin, takve vrste koja se događa svake tri ili četiri godine. Lee, koji trenutno vodi “crypto wallet” aplikaciju Ballet, rekao je da su 2013. i 2017. bile i godine na “bull” tržištu u kojima je cijena bitcoina porasla za 10 ili 20 puta.

Predvidio je da će cijena bitcoina (BTC) dosegnuti 100.000 dolara do ljeta i “potencijalno” 300.000 dolara do kraja godine, “ako se povijest ponovno odigra”.

Međutim, Lee je rekao da “ciklusi “bull” tržišta dolaze i odlaze”. Dodao je: “Nakon vrhunca “bull” tržišta neizbježno bi se moglo prilično srušiti, a tada mjehurić puca.”

Lee je upozorio da bitcoin tada može ući u “zimu” gdje cijena ostaje niska dvije do tri godine. “Dakle, nakon što dosegne vrhunac, bilo da se radi o 200.000 dolara, 100.000 ili 300.000 dolara, ljudi bi trebali biti svjesni da bi mogao pasti čak 80% do 90% svoje vrijednosti s vrhunca svih vremena.”

Lee je suosnovao BTCC-a 2011. godine, što je čini jednom od najstarijih burzi kriptovaluta.

Cijena bitcoina ove se godine već ugrubo udvostručila na oko 58.100 dolara u ponedjeljak, što je pad u odnosu na visokih blizu 62.000 dolara prije tjedan dana. I to je porast od gotovo 800 posto u odnosu na ožujak prošle godine, kada se srušio kada je koronavirus počeo udarati globalno gospodarstvo.

Zagovornici kažu da će najveća svjetska kriptovaluta po tržišnoj vrijednosti nastaviti svoj izvanredan niz, jer se sve veći broj institucionalnih ulagača uključuje. Također tvrde da bitcoin može djelovati kao zaštita od inflacije, za koju mnogi ulagači očekuju da će rasti.

Međutim, kritičari kažu kako ogromna volatilnost bitcoina znači da će njegovo institucionalno usvajanje biti ograničeno. Mnogi tvrde da je to u balonu potaknuto ogromnim količinama poticaja i postavljen je za pad cijene kakav je viđen nakon 2017., kada je bitcoin zaronio s oko 20.000 dolara na ispod 4.000 dolara u nešto više od godinu dana.

“Ne znam hoće li se povijest ponoviti, ali ono što znamo je da bitcoin “bull-market” ciklusi dolaze svake 4 godine i ovo je veliko”, rekao je Lee.