Bitcoin bi mogao zamijeniti obveznice, kaže Cathie Wood

Bitcoin bi se trebao smatrati novom klasom imovine, onom koja bi čak mogla poslužiti kao rezervna valuta u budućnosti, izjavila je Cathie Wood iz ARK Investa.

“Razmišljate o tradicionalnom portfelju dionica i obveznica 60/40, ali pogledajte što se trenutno događa s obveznicama. Ako završavamo 40-godišnji sekularni pad kamatnih stopa, ta klasa imovine je učinila svoje. Što je sljedeće? Mislimo da bi kripto mogao biti rješenje”, rekla je Wood.

Dok je Wood pričala na virtualnoj konferenciji pod pokroviteljstvom Bloomberga, obveznice su se nastavile rasprodavati, gurajući prinose TMUBMUSD10Y, 1,601% više. Trgovci očekuju veću inflaciju ove godine dok se gospodarstvo vraća u pogon. To bi nagrizalo vrijednost već izdanih obveznica. Federalne rezerve i druge središnje banke obećale su podržati globalna gospodarstva kupnjom obveznica koliko god je potrebno; politika koja je pomogla Bitcoinu da dobije na vrijednosti.

“Znamo da postoji zabrinutost s obzirom na sve kvantitativno ublažavanje i monetarnu politiku koja se ne temelji na pravilima. Fiksni prihodi odradili su 40 godina stvarno napornog rada”, kazala je Wood. “Ako Bitcoin predstavlja novu klasu imovine, zašto ne biste uložili u njega?”

Wood je pojasnila da još uvijek misli da smo u deflacijskom okruženju, a ne u inflacijskom. To je zato što “tehnološki omogućene inovacije i kreativno uništenje” spuštaju cijene.

Ipak, postoje naznake da ulagači traže dodatnu klasu imovine, uključujući  zlato, istaknula je Wood.

“Dolar koji je prošle  godine pao 7% na osnovi trgovinskog vaganja, a daljnji pad ove godine još je jedan poticaj. To bi trebao biti poticaj za zlato, ali Bitcoin dobiva povećane tokove koji bi mogli ići do zlata.”

Cijena zlata je pala nešto više od 6%, dok je Bitcoin  skočio 75%.

Wood je ukazala na institucije koje ulažu u Bitcoin kao primjer da postaje  mainstream.

Tvrtke kao što su Tesla Inc. i MassMutual “koriste Bitcoin kao zaštitu od onoga što bi moglo poći po zlu. Gotovina bi trebala biti ultimativno rizično sredstvo koje smo izabrali po izboru i ovdje imamo Bitcoin koji tome služi”, rekla je.

Dok neki kritičari kriptovaluta kažu da Bitcoin nema slučajeva upotrebe, Wood se ne slaže s tim. “Bitcoin predstavlja osiguranje od neskrivene monetarne politike i izravne segregacije bogatstva u nekim zemljama”, kazala je.

Sve to dodaje do bilijun dolara tržišnog potencijala, u odnosu na oko 900-950 milijardi dolara sada, kazala je.

Leave a Reply

Your email address will not be published.